OVER WONEN GESPROKEN
© 2017 binnenhuisarchitect.nl
MEMPHIS

De vormgeving van de objecten van de Memphis groep zijn wel heel apart en extravagant! De een vindt het werkelijk geweldig, de ander vindt het vreselijk. Hoe dan ook, het blijft een bijzondere groep die we niet snel zouden vergeten. Alleen al de naam, die is wel op een zeer ludieke manier gekozen. De naam is namelijk afkomstig van een lied van Bob Dylan: Stuck outside of mobile with the Memphis bleus again. Dit nummer werd toevallig herhaaldelijk afgespeeld op een avond  tijdens een bespreking over de plannen voor deze onderneming.

De Memphis groep werd in Milaan opgericht door de Italiaanse ontwerper Ettore Sottsass, met het doel de Radicale Designbeweging nieuw leven in te blazen. Memphis was een reactie tegen de gladde, zwarte humorloze ontwerpen van de jaren ’70. Dus er was werk aan de winkel. Ze moesten natuurlijk eerst meubel- en keramiekfabrikanten vinden, die hun ontwerpen konden maken. Abet er van overtuigen nieuw laminaat te maken, bedrukt met opvallende patronen geïnspireerd op Pop Art, Op-Art en elektronische beeldspraak. Gevolg, het saaie eenkleurige formica werd plots vervangen door kleurig plaatmateriaal met karakteristieke patronen.

Alles liep verspoedig. In 1981 werd het boek Memphis The New Internationale Style gepubliceerd, als reclame voor hun werk en op 18 september 1981 exposeerde de groep voor de eerste keer op de Arc’74 in Milaan. Het meubilair, het keramiek en de klokken die werden vertoont zorgde voor de nodige opschudding. Men moest wennen aan de kitscherige stijl, de felle kleuren, de krachtige geometrische vormen en de asymmetrie. De Carltonkast bijvoorbeeld. Deze opvallende veelkleurige boekenkast met open en schuine delen heeft meer weg van een sculptuur dan van een functioneel opbergmeubel. Zo ook de Casablancakast. Je moet echt lef hebben om dit meubel in je interieur te plaatsen. De excentrieke vazen van Memphis zijn te uniek om er bloemen in te zetten, de lampen geven wel licht, maar zijn eigenlijk meer fraaie design objecten en de theepot is te bijzonder om te gebruiken! Kortom alles wat ontworpen is door de Memphis groep is beduidend anders!   

De groep heeft altijd onderkend dat Memphis een vergankelijke “rage” was en toen in 1988 helaas de populariteit begon af te nemen, verliet Sottsass de groep. Hoewel Memphis een fenomeen van korte duur was, met veel jeugdige vitaliteit en humor, stond het centraal in de internationalisering van het Postmodernisme. Het leven van Ettore Sottsass was gelukkig niet van korte duur, Sottsass is 90 jaar geworden en heeft nog vele mooie ontwerpen gecreëerd. Zijn leven in een notendop: zie filmpje