BEHANG

Behang is weer helemaal terug! Er is even een tijd geweest dat behangen not done was, maar gelukkig wordt tegenwoordig behang weer toegepast in alle woonstijlen. Door de frisse kleuren, structuren, en de opvallende dessins wordt een saaie wand ineens een volwaardig interieurobject, wat helemaal past in het interieur van nu.

Duizenden jaren geleden gebruikte de Chinezen al beschilderde vellen rijst
papier als wandbekleding. De Spanjaarden pasten de eerste wandbekleding toe
in de vorm van goudleerbehang en geweven stoffen. Veel later werd er een soort
behang gemaakt van kleine velletjes die aan elkaar werden geplakt. Het bedrukken hiervan gebeurde met de hand. U begrijpt dat dit soort behang alleen voor kwam in de kastelen en paleizen. Pas na de industriële revolutie kwam behang binnen handbereik van iedereen. Na 1820 werd het behangpapier met een rotatiepers op rollen gedrukt.

Er is sindsdien natuurlijk veel veranderd! Het aanbrengen wordt steeds makkelijker en het assortiment steeds uitgebreider. Behang is ook niet meer
in alle gevallen een neutrale achtergrond. Het wordt nu toegepast als blikvanger in een ruimte. Bekleed daarom ook liever één muur, een nis, een paneel of een vak. Alle wanden het zelfde behangen is wel erg saai!

Wie echt durft past patchwork toe op een muur. Leuk voor b.v. op de kinderkamer. Met verschillende behangsoorten gesneden in blokken ter breedte van het behang creëer je een aparte wand. Door twee tinten behang om en om in brede banen op de muur te plakken, geef je op een subtiele manier ritme aan een kamer. Fotobehang is hot! Het aanbod is groot, zo kun je kiezen uit bestaande ontwerpen of je ontwerpt je eigen fotobehang!  

Behang met reliëf geeft letterlijk en figuurlijk iets extra’s aan muren. Reliëf
behang is verkrijgbaar met patronen in hoog of een laag reliëf en in vele stijlen,
waaronder klassiek, landelijk maar ook moderne geometrische motieven. Een voordeel van reliëf behang is dat het oneffenheden en oppervlakkige onvolkomenheden van wanden camoufleert.

Glasvezel wordt tegenwoordig ook veel toegepast. Dit is een sterke
textielachtige wandbekleding in weef- of visgraatmotief, er zijn ook gladde varianten. Eenmaal op de wand aangebracht moet het nog wel worden gesaust. Het bekende vinylbehang is natuurlijk een prettig behang soort omdat dit materiaal goed afwasbaar is. Er is ongelofelijk veel keuze, maar let altijd wel op de kwaliteit. Een goedkoop behang zal over het algemeen veel minder sterk zijn en vaak snel verkleuren.
 
Het is dus niet voor niets dat behang weer terug is! Het interieur wordt minder standaard en met behang is het gemakkelijk experimenteren. Zo geeft u een strak interieur een luchthartige toets met sierlijk gedessineerd behang. Ook kunt u kiezen voor verschillende soorten behang in een ruimte. Succes met het experiment!

 
OVER WONEN GESPROKEN
Foto: Romo
© 2017 binnenhuisarchitect.nl