OVER WONEN GESPROKEN
© 2017 binnenhuisarchitect.nl
EMBRASSE
Embrasse is een sierband om gordijnen op te nemen en/of open te houden. In de praktijk echter worden embrasses vooral als decoratief element gebruikt. Met een embrasse wordt een gordijn naar de muur gehouden. De ringetjes van de embrasse worden om een haakje in de muur geschoven. Ze zijn er in vele verschillende soorten, maten en kleuren. Op maat of los kopen, het kan allemaal. Je kunt embrasses laten confectioneren van dezelfde stof als je raamdecoratie in diversen modellen. Je kunt ook kiezen voor een sierlijke haak of een gordijnkwast uit een mooie collectie, welke je eventueel kunt combineren met een bijpassende sleutelkwast.  Het zijn allemaal chique toevoegingen en een extra accessoires om je interieur een laatste touch te geven.

Meest voorkomende modellen zijn de rechte, de banaan, de tapse en de vlecht embrasse. Het rechte model is functioneel, maar geeft niet heel veel sfeer aan het gordijn. De banaan embrasse heeft een gebogen, fraaie vorm en is aan de uiteinden smaller en in het midden breder. Voor een extra accent kun je ook nog kiezen voor een piping rondom deze embrasse. Het tapse model heeft een strakke vorm en loopt in het midden breed naar de uiteinden smal toe. De vlecht embrasse bestaat uit 3 strengen die door elkaar worden gevlochten. Elke streng kan van een andere kleur worden gemaakt waardoor het vlechteffect nog mooier zichtbaar wordt. Houd wel rekening met de hoeveelheid stof van het gordijn in de combinatie met de embrasse. Natuurlijk geldt hier de regel hoe meer stof, hoe groter en langer de embrasse. Deze lengte kan variëren vanaf ca.  60cm tot max. 130cm. De hoogte van de embrasse is tot ca. 24cm. Laat je goed adviseren bij het aanschaffen!

Je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Met een klein, leuk restje stof kun je al een groots effect bereiken. De meeste soorten dichtgeweven stoffen zijn geschikt, maar vermijd materialen als zwaar brokaat of fluweel, want die zijn vaak te dik. Maak de voor- en achterkant van een embrasse liefst van dezelfde stof, tenzij je niet genoeg materiaal hebt of de stof heel kostbaar is dan kun je de achterkant ook maken van voeringstof. Om de juiste plaats te bepalen schuif je eerst het gordijn volledig naar de zijkant. Vervolgens slinger je op verschillende hoogten een centimeter om het gordijn om vast te stellen op welke hoogte de embrasse moet komen, hoe breed deze moet worden en hoe lang. Ga hier net zo lang mee door tot het resultaat naar je zin is. Maak de lus kleiner en groter om te zien hoe de stof van je gordijn valt en kijk hoe de plooien eruit zien bij de verschillende wijdtes. Noteer vervolgens de gewenste lengte en zet een streepje op de muur of het raamkozijn om aan te geven welke hoogte het haakje moet komen die de embrasse op zijn plek houdt. Controleer goed met de centimeter tijdens het opmeten of de buitenste zijkant van het gordijn nog wel recht hangt.

Embrasses kun je natuurlijk ook kopen of maken van kralen, kettingen en voor een stoere uitstraling zelfs van leer. Bijvoorbeeld  tuigleer  met een grove steek. Combineer deze embrasse met een paar kussens van hetzelfde leer. Linnen met een leren afwerking is ook stoer…….wat dacht je van touw? De haken zijn er ook in vele varianten en materialen. Van strak simpel tot over de top gedetailleerd. Deze worden aan de wand bevestigd en het gordijn wordt achter de haak gehangen.

Vuistregel is, hoe lager de embrasse, des te mooier de gordijnstof uitkomt, maar dat gaat wel ten kosten van het uitzicht en het daglicht.

Kijk voor ideeën en voorbeelden op ons Pinterest Board: Embrasse and More