GLAS


Glas is een wonderbaarlijke substantie en een extreem veelzijdig materiaal. Het is gemaakt van heel simpele grondstoffen namelijk zand, kalk en soda. Glas kan gekleurd zijn of kleurloos. Het is licht van gewicht, ondoorlaatbaar voor vloeistoffen, gemakkelijk schoon te maken, duurzaam en vaak erg mooi. Ook is het opnieuw te gebruiken. Denk aan onze glasbakken, een unieke uitvinding.

Glas kan op vele manieren gebruikt en verwerkt worden. De oudste gebruiksvorm is die van glasservies. Daarna werd het als gebruiksvoorwerp en voor kunstobjecten gebruikt. Glas heeft een opvallende rol in de architectuur, de interieurkunst, in meubilair en armaturen.

In de bouwwereld is glas in allerlei vormen verwerkt. De meest bekende is wel in de vorm van een venster. Het glas in lood is een van de bekendste en oudste vormen. Veelal gebruikt in kathedralen. Hierna is het heldere venster in gebruik genomen, waarmee ook het maken van de prachtige mozaïeken afnam.

Glazen bouwstenen en mozaïektegels werden ontworpen door de Leerdamse Kunstnijverheidsgroep. De eerste werden besteld door de architect Berlage om er een raampartij mee te verfraaien voor een kerk in Den Haag. In de meubelbranche is glas ook goed te verwerken. Meestal wordt het voor tafels en kasten gebruikt. Het geeft een heel verrassend effect door de transparantie van het materiaal.

In Italië bij de stad Murano (vlak bij Venetië) ligt een grote fabriek die prachtige glazen objecten produceert. Deze fabriek is wereldberoemd. Wanneer je een bezoek brengt aan Venetië moet je zeker deze glasfabriek niet overslaan! Je vindt er prachtige accessoires, kunstobjecten en zeer aparte armaturen in bijzondere vormen en kleuren. Je kunt ook wat dichter bij huis blijven. In ons eigen land staat de glasfabriek in Leerdam. Ook zeker een bezoekje waard!

Glas is en blijft een unieke stof. Het is veelzijdig in gebruik, het geeft inspiratie, heeft een ruimtelijk effect en blijft boeien in welke hoedanigheid dan ook. Kortom een klassiek produkt met heel veel emotie.

Kijk voor ideeën en voorbeelden op ons Pinterest Board: Gorgeous Glass
OVER WONEN GESPROKEN
Foto: Binnenhuisarchitect.nl
© 2017 binnenhuisarchitect.nl