KRANEN

Steeds vaker kiest men voor een kraan die qua stijl is afgestemd op de rest van de badkamer. Logisch, want een mooie kraan die helemaal past  bij het interieur is de finishing touch van de badkamer. Chroom en messing, in zowel hoogglans als mat blijven toonaangevend, maar zwart en wit zijn ook weer terug van (even) weggeweest. Luxueus, stijlvol, strak, klassiek of eenvoudig. Er zijn enorm veel modellen en uitvoeringen te krijgen. Niet alleen het uiterlijk van een badkamerkraan is van belang, ook het bedieningsgemak ervan.

Er zijn drie soorten kranen; eengreepskranen, tweegreepskranen en thermostaatkranen. De thermostaatkraan is  vooral ideaal voor de douche of het bad. Het is een mengkraan die van tevoren op een gewenste temperatuur kan worden ingesteld. Bij het opendraaien geeft hij direct de juiste temperatuur, daar door verliest u dus weinig water en energie. Een ander voordeel is dat hij extra veiligheid biedt, want u of uw kinderen kunnen zich niet branden door per ongeluk iets te veel heet water toe te voegen.

Helemaal praktisch is de badkamer kraan met een infrarood sensor. Deze heeft een elektronisch oog waardoor hij handsfree te bedienen is. Dat betekent optimale hygiëne, want je hoeft de kraan niet aan te raken. Het betekent eveneens optimale besparing, want het water stroomt immers geen tel te lang.

Tegenwoordig ziet men steeds meer kranen op de markt komen waarbij accessoires horen in dezelfde stijl. Spiegels, zeephouders, bekerhouders en zelfs het haakje zijn afgestemd op het uiterlijk van uw kraan. Water uit het plafond of  een kraan met LED verlichting. Er is oneindig veel keus! Gekleurde kranen worden ook zo nu en dan toegepast in een badkamer. Fabrikanten zijn er in  geslaagd een techniek te ontwikkelen waarbij het messing een stootvaste coating van kunststof krijgt die exact in dezelfde kleur als het sanitair te maken is.

Erg leuk al deze uiterlijkheden, maar verlies bij het aanschaffen van uw nieuwe kraan nooit het functionele uit het oog. Belangrijk bijvoorbeeld is de uitloop van een wastafelkraan. Deze moet een zodanige vorm hebben dat u gemakkelijk handen, gezicht en haren kunt wassen. Let er dus op dat hij hoog genoeg is.

Voor het bad zijn er extra brede kranen. Zo’n kraan geeft in een korte tijd namelijk enorm veel water, hierdoor is u bad lekker snel gevuld. Opmerkelijk is de eengreepsmengkraan die op de badrand kan worden gemonteerd. Omdat de kraan weinig ruimte in beslag neemt, kan hij ook in zeer smalle badranden worden gemonteerd. Handig voor de kleine badkamer!

Kranen, ze zijn er van modern tot nostalgisch, van gewoon tot apart design. Kortom, er is voor iedere badkamer de juiste kraan te vinden.         

OVER WONEN GESPROKEN
© 2017 binnenhuisarchitect.nl
Foto: Binnenhuisarchitect.nl