OVER WONEN GESPROKEN
© 2017 binnenhuisarchitect.nl
MONDRIAAN
Een nieuwe Mondriaan trend komt er hoogstwaarschijnlijk niet, maar op de beurs Salone del Mobile te Milaan afgelopen april zag je links en recht wat strakke zwarte lijnen en de opvallende primaire kleuren. Zo ook de Charles Chair van  Marcel Wanders voor Moooi. Het frame van deze stoel is zwart, eenvoudig en minimaal en de kussens    zijn bekleed   in primaire kleuren. Katy Perry eerde Mondriaan in haar videoclip voor haar single This is how we do. Dus misschien gaat er binnenkort toch een heuse Mondriaan trend ontstaan.….aan de moderne vormen en vrolijke kleuren zou het niet liggen!

Na ruim 70 jaar kent bijna iedereen de abstracte en non-figuratieve kunst van hem. Pieter Cornelis Mondriaan is 7 maart 1872 geboren te Amersfoort en was een kunstschilder en kunsttheoreticus, die op latere leeftijd in het buitenland woonde en werkte. Amsterdam, Parijs, Londen en als laatste, tot 2 feb. 1944 in New York. Hij wordt over het algemeen gezien als een pionier van de abstracte kunst. Vooral zijn latere geometrische-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd.

Maar voorafgaand aan deze bijzondere kunst heeft hij ook vele schilderijen van landschappen rondom Amsterdam geschilderd. Het landschap, de molens en de boerderijen langs de rivier ’t Gein behoren tot zijn favoriete thema’s en zijn nog sterk gebaseerd op de waarneming van de realiteit: hij schildert wat hij ziet. Geleidelijk schildert hij steeds abstracter, totdat er alleen horizontale en verticale lijnen over blijven.

In oktober 1917 richt hij samen met een kleine groep Nederlandse architecten, ontwerpers en kunstenaars een kunsttijdschrift De Stijl op. Het tijdschrift werd een forum voor discussie over kunst en ontwerp en uiteindelijk het middelpunt van een grotere en gevarieerdere groep intellectuelen. De leden van De Stijl meenden dat het zoeken naar eerlijkheid en schoonheid de mensheid uiteindelijk harmonie en verlichting zou brengen. Hoewel  zijn teksten vaak lastig leesbaar zijn, stelt Mondriaan zichzelf juist ten doel andere kennis te laten maken met de ‘Nieuwe Beelding’ zoals hij zijn kunst noemt. In 1924 neemt Piet Mondriaan afscheid van De Stijl groep.

Een aantal jaren later verhuist hij naar Londen vanwege de dreiging van de tweede wereldoorlog. Na het Duitse bombardement op deze stad in 1940 verhuist hij naar New York. Daar sterft hij in 1944, terwijl hij nog bezig is aan één van zijn werken; Victory Boogie Woogie. Omdat het kunstwerk nog niet af was is het één van Mondriaans bekendste werken geworden.

Kijk voor ideeën en voorbeelden op ons Pinterest Board: Mondriaan