ORNAMENTEN EN LIJSTEN

Normaal gesproken vinden we ornamenten in de oudere statige huizen, maar steeds meer zien we de ornamenten en lijsten terugkomen in ons hedendaags interieur. Dit komt  doordat al vele jaren de interieurtrend gekenmerkt wordt door decoratie, ambiance eb sfeervolle elementen. Bij de nieuwbouwwoning geeft dit vaak problemen. Vele mensen herkennen het probleem: “We hebben fijn een nieuwbouwwoning maar de sfeer is ver te zoeken !” Wanneer je meer sfeer wilt moet je beginnen met de basis. Wanden, deuren, vloer en uiteraard het plafond.

Je kunt je natuurlijk goed voorstellen dat een mooi gestuct plafond met lijstwerk en eventueel een ornament daar aan toegevoegd een totaal andere beleving heeft  dan een gespoten plafond. Zelfs een lege kamer heeft door deze toevoeging al sfeer gekregen. Als in een huis geen ornamenten aanwezig zijn of ooit gesloopt, dan is het mogelijk om deze (opnieuw) te laten plaatsen of de beschadigde lijsten te laten restaureren.

Het restaureren of creëren van een ornamentenplafond is een vak apart. Vaak wordt het plafond opgeleukt met een plaklijst en een ornament al of niet van gips. Een goede restaurateur gaat totaal anders te werk. De ornamenten worden gegoten in een mal van silicone  en worden vervolgens ingestuct. De koof- en perklijsten worden met een mal van zink en hout op het plafond en/of wanden getrokken.Deze mal wordt op maat gemaakt, conform de wensen en de eisen van de opdrachtgever. Zo ontstaat een prachtig traditioneel ornamentenplafond.

Het is niet alleen een vak apart, maar het behoort ook tot een van de oudste ambachten van de wereld. De Grieken  en Romeinen versierden al uitgebreid hun prachtige gebouwen. Door de eeuwen heen is de liefde voor dit ambacht gelukkig blijven bestaan, met als gevolg dat er voor elke periode uit de geschiedenis een aparte stijl is ontstaan, met weer heel veel verschillende modellen. Enkele voorbeelden zijn Empirestijl, Barok, Classicisme en Jugendstil, je begrijpt de keuze van ornamenten en sierlijsten is enorm.

Zo zijn er de kroon- en kooflijsten. Deze zijn bedoeld om tegen de wand en plafond te bevestigen. Perklijsten worden tegen het plafond bevestigd. Bagetlijsten worden gebruikt als extra toevoeging naast de perklijsten en cordonlijsten om een rand tussen plafond en wand te creëren Er zijn ook lijsten verkrijgbaar, waar verlichting achter kan worden geplaatst. Dit geeft een optisch vergrotend effect.. De rozetten en hoekornamenten maken het assortiment compleet.

Kijk voor ideeën en voorbeelden op ons Pinterest Board: Ornaments you Like   

         


   
OVER WONEN GESPROKEN
Foto: Binnenhuisarchitect.nl
© 2017 binnenhuisarchitect.nl