OVER WONEN GESPROKEN
ARNE JACOBSEN

Arne Jocobsen was een Deense architect en ontwerper. Heden te dagen zien we nog steeds zijn unieke design iconen terug in het interieur. Wie kent ze niet de stoeltjes series zeven (beter bekend als de vlinder stoel) en de Ant (de mier). Deze stoelen behoren nog steeds tot de commercieel succesvolste zitmeubelen die ooit zijn geproduceerd! Het bijzondere van deze stoelen is dat de zitting en leuning uit één stuk hout bestaan. Arne Jacobsen verwierf wereldbekendheid door het combineren van modernistische idealen met een Scandinavische voorliefde voor het naturalisme.

Arne Jacobsen is geboren op 11 februari 1902 in wonderful Kopenhagen. In 1927 studeerde hij af in zijn geboorte stad aan de Kongelige Danske Kunstakademi. Als student was Jacobsen al veelbelovend. Hij won namelijk, voor hij was afgestudeerd,  een zilveren medaille voor een stoel die werd geëxposeerd op de Exposition Internationale des Arts Décoratifs in Parijs.

In 1930 richtte hij zijn eigen bureau op. Vele opdrachten volgden. Voor het Royal SAS Hotel in zijn geboorte stad, ontwierp hij elk detail, zoals bijzondere lichtarmaturen, bestek en ja zelfs de asbakken! De sculpturale zitelementen de Swan en Egg horen ook in dit rijtje thuis. Met deze fauteuils combineerde hij  sensuele, esthetische vormen met comfort en functionaliteit. Het waren dan ook echte eye catchers in de lobby van dit hotel, maar ook op de set van verschillende filmproducties. In het hedendaagse interieur  staan ze trouwens ook nog steeds te pronken!

Dit geldt trouwens ook voor zijn armaturen. De functionele vloerlamp AJ bijvoorbeeld is een ontwerp uit 1960 en nu nog steeds in verschillende kleuren en varianten te koop! De lamp heeft een unieke asymmetrische vorm en een bijzondere goede lichtuitstraling. De roterende functie is bijzonder handig. De ronde uitsparing in de voet was eigenlijk bestemd voor een asbak, maar is nu een leuk detail. De lamp is ook verkrijgbaar als wandarmatuur. Het slanke profiel past uitstekend in elk interieurdecor of kantoor omgeving. Voor het plafond is de AJ Royal met zijn 4 lichtpunten een aanrader.

Het is bijna niet voor te stellen, maar het bestek van Arne Jacobsen is waarschijnlijk ook het bekendste product van Georg Jenson. In 1957 ontworpen en is nu nog steeds een van de modernste modellen uit de collectie! Het bestek is gemaakt van geborsteld roestvrijstaal en is zeer uitgebreid. Van taartschep tot dessertlepel. Je kunt het bestek online bestellen. Dat had Arne natuurlijk nooit kunnen bedenken!

Met zijn enorme professionaliteit, zijn ultieme perfectionisme en onuitputtelijke passie is Arne Jacobsen een groot voorbeeld voor velen ontwerpers. Deze gereserveerde, verlegen en vriendelijke man is helaas niet heel oud geworden. Hij is op 69 jarige leeftijd overleden in zijn eigen geliefde stad Kopenhagen, maar zijn ontwerpen leven gelukkig voort. Dat mag duidelijk zijn!  

Kijk voor ideeën en voorbeelden op ons Pinterest Board: Arne-Jacobsen

Foto: Pinterest
© 2017 binnenhuisarchitect.nl