OVER WONEN GESPROKEN
BABYKAMER

Misschien wel de meest bijzondere ruimte in de woning. Die in een hele bijzondere periode wordt ingericht, met een heel bijzonder gevoel en heel veel zorg. Maar voordat je begint, moet je wel bedenken hoe de kamer in de praktijk zal werken. Een goede planning is noodzakelijk om te komen tot een babykamer die veilig, praktisch en flexibel is, want er zit maar een jaar tussen de pasgeboren baby en een actieve onderzoekende dreumes.

In de eerste periode staat de dagelijkse verzorging van de baby voorop. Zorg dat er voor alle toiletspullen voor de baby plaats is op of bij de commode en dat alles binnen handbereik moet zijn, wanneer de baby verzorgd wordt. Natuurlijk mag de baby er onder geen enkele voorwaarde zelf bij kunnen!

De ideale plaats voor een babykamer is vlakbij de ouderlijke slaapkamer, maar zover mogelijk verwijderd van het voornaamste woongedeelte. Kleine baby’s hebben niet zoveel last van lawaai, maar als ze wat ouder zijn, hebben ze een rustige omgeving nodig om overdag te kunnen slapen. Voor het prille begin is een wieg het beste bedje voor de baby. Als de baby uit de wieg groeit, zal er een ledikantje moeten worden geplaatst. Er zijn ledikantjes, die later omgebouwd kunnen worden tot een bed van iets grotere afmetingen.

Van groot belang is ook, dat de babykamer goed kan worden verduisterd!  Door de gordijnen te voeren met verduisteringsstof of door middel van rolgordijnen van verduisteringsmateriaal houdt u ongewenst licht buiten. Nu kan de baby makkelijker in slaap vallen gedurende de lange zomeravonden en tijdens het o zo belangrijke middagdutje.

De verlichting in de babykamer moet flexibel zijn. Met een dimschakelaar kun je het licht gedurende de dag aanpassen. De stand van de verlichting ten opzichte van de wieg of bedje is natuurlijk heel belangrijk! Immers, een verkeerd gericht of geplaatste lamp aan plafond kan de baby verblinden. Het beste voldoet indirecte verlichting, waarbij het plafond het licht terug kaatst. Dit kan ook via de wanden. De zachte gloed van een nachtlampje is voldoende voor de nachtvoeding en later kan het een kindje dat bang is in het donker gerust stellen. Zorg ook in deze ruimte voor voldoende aansluitpunten. Altijd handig voor nu, maar ook voor later. Denk wel aan kinderveilige wandcontactdozen!

Een babykamer moet warm zijn en goed geventileerd worden. Sterk wisselende temperaturen en tocht door niet goed sluitende ramen of deur zijn niet erg bevorderlijk voor de gezondheid van de kleine baby. Tegenwoordig zijn de meeste huizen centraal verwarmd. Handig is het om in de babykamer een aparte thermosstatische radiator knop te installeren om de temperatuur gelijkmatig te houden. Overweeg de aanschaf van een babyfoon. Met een babyfoon kunt je je baby in de gaten houden vanuit een ander gedeelte van het huis, maar ook ’s nachts bewijst de babyfoon goede diensten.

Vergeet ook niet dat de babykamer ook een beetje van jou is. Je moet gemakkelijk en rustig kunnen zitten tijdens het voeden en je moet er volop kunnen genieten van je lieve baby!

Kijk voor meer ideeën en voorbeelden op ons Pinterest Board: Baby at Home    


© 2017 binnenhuisarchitect.nl
Foto: Autre 2000