DESIGNKLASSIEKERS

Designklassiekers zijn de iconen van een interieur. Ze zijn tijdloos en passen als een jas in de vintage interieurs van nu, maar natuurlijk ook in de moderne en eigentijdse klassieke stijlen. Ze zijn er in verschillende soorten en maten en ze zijn stuk voor stuk fabulous!!!

De Denen zijn altijd goed geweest in het neerzetten van designklassiekers. Arne Jacobsen en Verner Panton zijn zeer bekende Deense ontwerpers. Ze hebben zelfs twee jaar samen gewerkt aan enkele experimentele meubelontwerpen, waaronder de bekende stoel de Mier (Ant) uit 1951. Verner Panton begon daarna een eigen ontwerp-architectenbureau. Hij werd beroemd door zijn vele ontwerpen van stoelen, verlichting, textiel en tapijten. Arne Jacobsen ontwierp vele prachtige sculpturale meubelen, zoals fauteuil Swan en Egg.

Tja, en hoe vaak zien we de Chaise Lonque van Le Corbusier in het hedendaagse interieur? Heel vaak! De versie met de koeienhuid is enorm populair. Hij ontwierp deze in 1928 samen met twee andere ontwerpers. Sofa Model nr. LC2 is ook een bekend ontwerp van dit trio. Deze wordt ook nog steeds vervaardigd door Cassina.

Maar het zijn niet alleen de zitmeubelen die vandaag de dag nog zéér populair zijn. Ook verschillende armaturen zijn niet meer weg te denken! De Atollo tafellamp is hier een duidelijk voorbeeld van. Vico Magistretti ontwierp deze gelakte metalen lamp in 1977. En ook (als is het dan wel niet zo heel lang geleden) de Titania van de ontwerper Alberto Meda hoort in dit rijtje thuis. Hij ontwierp deze lamp in 1989 voor Luce Plan. Bijzonder voor toen waren de verschillende kleur filters van polycarbonaat, waarmee je in een handomdraai de uitstraling van deze imposante armatuur kan veranderen. En laten we vooral ook niet de Tolomeo van Artemide vergeten!! De Tolomeo is in 1987 ontworpen door Michele de Lucchi en is één van de succesvolste en veelzijdigste designlamp ter wereld.

Dit zelfde geldt voor de wereld beroemde vaas Aalto. Deze prachtige vaas, met zijn asymmetrische contouren, is ontworpen in 1936 door de Finse architect Alvar Aalto en wordt anno 2012 nog altijd op ambachtelijke wijze geblazen in de Iittala fabriek. Voor deze vaas liet hij zich inspireren door de omtrek van een Fins meer. Met of zonder bloemen is deze vaas een geweldig accessoir.

Ode aan de designklassiekers, is zeker niet te veel gezegd!

  
OVER WONEN GESPROKEN
© 2017 binnenhuisarchitect.nl
Foto: WallArt