KLEUR

Kleur adviezen zijn momenteel zeer in trek en dat is zeker niet voor niets! Kleuren spelen namelijk, zonder dat wij het misschien direct beseffen een grote rol in ons leven. Kleuren hebben namelijk een esthetisch, maar ook een psychologisch effect. Met name dit laatste speelt een belangrijke rol bij het inrichten van je woning.

Het grappige van kleur is, dat het het rijkste, het snelste en tevens het veelzijdigste hulpmiddel is om je woning te pimpen. Toch wordt er nog steeds héél voorzichtig mee omgegaan. Jammer, durf gewoon kleur te bekennen! Kies kleur met je gevoel is eigenlijk de gouden regel. Kies eventueel samen met je gezin een kleur of kleuren die jullie echt mooi vinden. Of de kleuren nu hip zijn of not done, jij of jullie bepalen.

Meestal is het wel beter om voor een rustige basis te kiezen. Met de accessoires kun je lekker uit proberen en combineren! Belangrijke factor is natuurlijk de ligging van de ruimte. Een kamer gelegen op het noorden inrichten met je favoriete kleur blauw is nu niet bepaald de perfecte match! Je kunt dit oplossen door het blauw te combineren met warme kleuren. Er is altijd wel een warme kleur die je mooi vindt.

Licht en textuur veranderen kleuren, dat is een feit. Dus ook hier moet je rekening mee houden. Het lijkt moeilijker dan dat het is. Met het volgende trucje kan het eigenlijk niet mis gaan: “Kies de kleur die je mooi vindt en schilder deze op een gladde of ruwe plaat van b.v. 1m2. Zet deze plaat op de plek waar je de kleur gaat toepassen en laat deze een aantal dagen staan. Zo kun je zien wat dag- en kunstlicht, regen, schemer en zonneschijn doet met kleur”. Je zult ook merken dat in ruimtes die de hele dag door veel licht krijgen, de kleuren bijzonder intensief zijn. Onderschat ook het effect van textuur niet. Met een strakke, gladde ondergrond ervaar je een kleur anders dan met een stoere grove ondergrond.

Het blijft lastig om vloerbedekking, verf, garneersels en stoffen in exact dezelfde kleur te vinden. Het is dan ook beter om te kiezen voor een bijpassende lichtere of donkerder schakering, of eventueel een mooi contrast.

Er valt heel veel te vertellen over het fenomeen kleur. Dit is echt nog maar een tipje van…….. Blijf je toch twijfelen over de juiste combi, dan is het misschien inderdaad nog niet zo’n gek idee om door een erkende ontwerper of stylist een kleurplan op maat te laten creëren!  
 
OVER WONEN GESPROKEN
Foto: Roche Bobois
© 2017 binnenhuisarchitect.nl