OVER WONEN GESPROKEN
MARMER

Marmer is hot! Dit gesteente is ontstaan door kristallisatie van kalksteen. Het woord “”marmer” komt van het Griekse woord “marmaros” dat glanzende steen betekent. Marmer is onderhoudsarm, duurzaam en zo goed als onverslijtbaar. Het is een zeer gewild bouwmateriaal. Ook in de beeldhouwkunst is marmer populair, ondanks dat het een vrij harde steen is om handmatig te bewerken wordt dit materiaal veel gebruikt voor beelden, vazen en andere kunststukken. Marmer is natuurlijk ook heel goed toepasbaar op vloeren en wanden, zowel binnen als buiten en ook op allerlei ondergronden.

Het is een product dat in veel diversen sferen en interieurs kan worden toegepast. Van modern tot klassiek en van minimalistisch tot monumentaal, van warm en huiselijk tot strak en zakelijk, marmer heeft het allemaal! Het is een prachtig oermateriaal dat nergens mee te vergelijken valt.

Er bestaan veel verschillende soorten en kleuren. Carrara bijvoorbeeld, deze wordt tegenwoordig gelukkig weer regelmatig toegepast in de moderne interieurs. Carrara is wit tot lichtgrijs met gekleurde aderen. Mooi voor de eigentijdse keuken of badkamer, maar ook apart voor een tafelblad. De Breccia Paradiso en Emperador Dark zijn de bruine varianten, die we ook weer steeds vaker zien in de eigentijdse interieurs. Mooi en stoer in combinatie met verschillende houtsoorten. De Bottocino, lijkt met zijn beige kleur, veel op travertin, maar is absoluut niet poreus en daarom iets duurzamer. Zwart marmer is en blijft altijd tijdloos! Mooi als vloertegel in combinatie met wit marmer of wat dacht u van een mooie zwarte schouw? Werkelijk adembenemend!

Marmer is op vele manieren te bewerken. Polijsten is het proces waardoor het oppervlak een glad, glanzend en spiegelend effect krijgt. Gezoet marmer is daar in tegen mat tot matglanzend. Je kunt voor een ruw en korrelig effect het marmer laten bewerken met een bouchardhamer. Voor een nostalgisch effect is getrommeld marmer de juiste keus. U kunt getrommeld marmer herkennen aan de randen die onregelmatig zijn “getrommeld”.

Over het onderhoud van marmer bestaan vele verhalen. Marmer is bepaald niet de hardste natuursteen en neemt daardoor vrij gemakkelijk vloeistoffen op. Zodra marmer niet goed wordt onderhouden ontstaan er snel vlekken. Gelukkig zijn er producten in de handel, waarmee je dit materiaal kunt schoonmaken en beschermen. Maak marmer in ieder geval nooit schoon met een synthetisch middel!
U kunt marmer ook laten impregneren, het wordt dan minder poreus. Besluit niet te snel tot deze handeling, want het marmer wordt door deze behandeling veel minder mooi.

Marmer een prachtig materiaal wat een tijdje een wat oubollig imago had. Die tijden zijn voorbij en u begrijpt vast wel waarom. Marmer is back!

Kijk voor meer ideeën en voorbeelden op ons Pinterest Board Marble Particular
 
© 2017 binnenhuisarchitect.nl
Foto: Autre2000