OPENHAARDEN

Openhaarden zijn er in veel verschillende vormen, maten en materialen. Van klassiek tot modern. De keuze is groot. Er zijn voorzetmodellen, vrijstaand , hangend of inbouw. De openhaard is het warme hart van een huis. Heel belangrijk dus om een goede plek voor de openhaard te bedenken. Plan een openhaard liever niet tegenover een deur, het plaatsen van een zithoek is hierdoor meestal onmogelijk.

U begrijpt dat de openhaard een gezelligheidscentrum is, bedoeld om rondom te zitten, eventueel gecombineerd met een televisie. Helemaal geweldig is het als men vanaf de zitplaats ook nog naar buiten kan kijken. Helaas heeft niet iedereen deze luxe. Wanneer uw huis al een rookkanaal heeft, ligt de plaats voor een haard of kachel voor de hand. Wel is het nodig om te controleren of de diameter van het rookkanaal toereikend is voor de haard of kachel  van uw keuze. Laat deze controle uitvoeren door vakmensen. Als de plek bepaald is volgt de volgende vraag. Welke brandstof wilt u gaan gebruiken? Wordt het de sfeer van hout, het gemak van gas of de vrijheid van een elektrische haard, een bio-ethanol haard of een haard met LED techniek.

Het uiterlijk speelt natuurlijk ook een heel belangrijke rol. Erg populair zijn nog steeds de schouwen met haardvuur als blikvanger en de moderne inbouw haarden. Originele designs van gashaarden worden steeds vaker toegepast. Goed voorbeeld hiervan zijn de  haarden van Tulp Firemakers. Een aantal van hun haarden zijn ontworpen door Piet Boon, Piet Hein Eek en Roderick Vos. Werkelijk adembenemend!

De  bio-ethanol haard en de haard met de modernste LED-techniek zijn ook sterk in opkomst. Logisch want deze  haarden hebben geen afvoerkanaal nodig. Ideaal voor bijvoorbeeld appartementen, de slaapkamer of de badkamer. Voordeel is ook dat deze haarden gemakkelijk te plaatsen en te verplaatsen zijn.

Kun je niet kiezen tussen hout- of gas gestookt? Met Kombi Fire is dit probleem verleden tijd! Deze haard laat namelijk de positieven aspecten van beide haarden excelleren in één uniek gepatenteerd wisselsysteem.

Onmisbaar bij de “echte” openhaard zijn de accessoires. Er zijn vele uitvoeringen verkrijgbaar. Roestvrijstaal, handgesmeed met krullen of juist strak design. Een haardstel bestaat uit een pook, een tang en een schep. Kies wel voor stevig gereedschap. De haardblokhouder moet ook zorgvuldig worden uitgekozen. Het moet perfect passen bij de sfeer van de haard en het interieur.

Aangezien het buitenleven een steeds groter onderdeel uitmaakt van ons leven, wordt er tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van de buiten openhaard. Deze openhaard kan in de tuin of op het terras voor langere, aangename uren buiten zorgen. Ook hier heeft men keus uit verschillende typen en modellen.


   

   


 
OVER WONEN GESPROKEN
© 2017 binnenhuisarchitect.nl
Foto: Tulp Firemakers