OVER WONEN GESPROKEN
GEK OP PIED-de-POULE

Pied-de-Poule is één van de patronen die we regelmatig terugzien in de kleding, maar ook in het interieur. Het is een weefpatroon dat een klassieker is geworden in het mondiale modebeeld. Het staat bekend  als vrouwelijk, verfijnd en elegant en deze print voelt zich overal thuis.  Van kokerrok tot trendy behang, want Pied-de-Poule verveelt nooit en behoudt altijd zijn charme.

Bij het woord Pied-de-Poule denken we gelijk aan de jaren vijftig, Coco Chanel, Dior, Frankrijk, glamour en stijlicoon Audrey Hepburn. Maar niets is minder waar, want het patroon zoals wij dit nu kennen, vindt zijn oorsprong niet in het Mediterrane zuiden, maar in het koude en regenachtige Schotland! En waar het simpelweg en totaal niet chic, houndstooth heet. In de zeventiende eeuw droegen schaapherders shawls en plaids van geweven wol als bescherming tegen kou en regen. Deze Schotse tweed ontwikkelde zich aan het begin van de twintigste eeuw tot Pied-de-Poule toen de hertog van Windsor, kostuums in deze print ging dragen.

En zo bereikte Pied-de-Poule zijn status die het vandaag de dag nog heeft. De upper class had zich deze print zelf toegeëigend en het werd hierdoor een symbool van welvarendheid. Droeg je het, dan had je aanzien. In de jaren vijftig omhelsden populaire modehuizen deze print ook. Zij voegden er sierlijkheid en elegantie aan toe en veranderden daarmee meteen het imago.

De naam van dit bekende tweekleurige textielpatroon betekent letterlijk ‘kippenvoet’, omdat het patroon lijkt op de voetafdruk van een kip, die je er inderdaad met enige fantasie  wel in ziet.  Technisch gesproken, wordt Pied-de-Poule gemaakt door vier draden van verschillende kleuren in paren samen te weven. Gekarakteriseerd door onderbroken steken die het patroon laat bestaan uit een tegelvorm van abstracte vierhoekige vormen. Pied-de-Poule werd dus oorspronkelijk geweven van wol uit de Schotse Laaglanden, maar wordt momenteel in allerlei verschillende materialen verwerkt. Meestal wordt er gebruik gemaakt van de kleuren zwart-wit, maar zo nu en dan zien we dit patroon ook in andere kleurstellingen.

En natuurlijk past dit patroon helemaal in het interieur. Leuk als kussen op de bank of als dekbedovertrek. Wat dacht je van een leuke handdoek in je badkamer of een chic karpet in de woonkamer? Ook leuk om deze stijl icoon te combineren met andere prints, want Pied-de-Poule is tijdloos en past overal!

Dat Pied-de-Poule nooit zijn charme verliest is nu dus wel duidelijk. We zullen dit unieke patroon nu en in de toekomst regelmatig de revue zien passeren. Van grote tot kleine prints en van zwart-wit tot felle of andere kleuren. Zelfs onze mode iconen van nu, zoals Lady Gaga en Rihanna zijn er dol op. Dus…..

 

© 2017 binnenhuisarchitect.nl
Foto: binnenhuisarchitect.nl