OVER WONEN GESPROKEN
Foto: Heuga Home Flooring
TAPIJT

Tapijt is weer helemaal terug in het interieur! We willen ons weer lekker behaaglijk
voelen in ons eigen huis. Wie een ruimte binnen gaat waar tapijt is toegepast,
krijgt al gauw dit gevoel. Dat komt omdat tapijt warmte en sfeer uitstraalt. Daarbij
komt nog, dat het bij uitstek geschikt is om de nieuwste trend kleuren in huis te
halen.

Als we het over tapijt hebben, spreken we natuurlijk  niet alleen over vaste
vloerbedekking in kamerbrede uitvoering of als tapijttegels. Ook een karpet of een
loper vallen onder de noemer tapijt. Er zijn in principe twee soorten namelijk
gesneden- en luspool. De namen zeggen het al: bij gesneden pool wordt de pool
tijdens de fabricage doorgesneden, bij luspool is dit niet het  geval.

Gesneden pool is het populairst, het heeft een chique uitstraling en voelt prettig aan. Tapijt is behalve decoratief ook geschikt om warmte en geluid te isoleren en door het stroeve oppervlak veilig voor jong en oud. Er bestaan jammer genoeg over dit onderwerp, nog veel misverstanden. Men denkt dat synthetisch tapijt vuil aantrekt, glimt, statisch is en er armoedig zou gaan uitzien. Wel, dit is oud nieuws! De techniek bij het fabriceren van synthetisch tapijt is echter zo geperfectioneerd, dat het mogelijk is een tapijt te maken dat niet van wol te onderscheiden is.

Door ondertapijt toe te passen blijft het boventapijt langer mooi, de contact geluiden verminderen en de slijtage is beduidend minder. Een aanrader dus!

Nog een voordeel  is dat er in veel verschillende soorten, leuke vormen en randen uit gesneden kunnen worden. Dit geeft een verrassend effect. Karpetten zijn hier ook een voorbeeld van. Een karpet is altijd een comfortabele toevoeging aan houten en stenen vloeren en het verdeelt onopvallend de ruimte. Omdat een karpet meestal voor een specifieke plek bedoeld is, is het ideaal om een karpet op maat te laten maken. De traploper maakt ook weer een comeback. Prachtig om dit toe te passen op een  houten trap. Gecombineerd met de juiste kleur schilderwerk is zo’n trap een eye-catch in uw woning.

Tip: vloerbedekking en tapijttegels maken een ruimte nog levendiger als u varieert met kleur en structuur. Let op de tapijtcodering. Deze bestaat uit eenvoudige symbolen, waarmee u een goede keus kunt maken voor de juiste ruimte. Bijvoorbeeld voor de trap, de woon- of slaapkamer, maar ook  voor op kantoor of in een winkel: tapijt komt u overal tegen.

U merkt het, tapijt heeft vele voordelen. Het is er in veel soorten en kleuren dat er
voor ieders smaak iets te vinden is en elke combinatie mogelijk is. Of het nu een
felle kleur of een gedekte kleur is, hoogpolig of juist laagpolig, met tapijt kunt u echt alle kanten op.
© 2017 binnenhuisarchitect.nl