OVER WONEN GESPROKEN
LEER

Leer maakt weer een comeback! Alhoewel, dit mooie materiaal is natuurlijk nooit helemaal weggeweest….. Logisch, want leer heeft een mooie look, het is praktisch en is leverbaar in heel veel kleuren. Bovendien is ieder stuk leer uniek, want ieder dier is uniek. De verschillende nerftekeningen en huidplooien zorgen ervoor dat geen één stuk leer hetzelfde is. Dat is ook het bijzondere van leer, het wordt niet gemaakt, het is gegroeid en heeft daar door de charme van een natuurproduct.

Leren banken, fauteuils, stoelen en hockers krijgen hoe langer je er opzit, een mooie doorleefde uitstraling. Het leer wordt soepeler, waardoor er plooivorming ontstaat. Plooivorming hoort bij leer, maar het moet natuurlijk wel binnen de normale proporties blijven. Plaats uw leerproduct trouwens liever niet in de felle zon, het leer kan hierdoor uitdrogen.

Er zijn veel verschillende leersoorten en iedere leersoort heeft zijn voor- en nadelen. Nappa leer is bijvoorbeeld goed bestand tegen beschadigingen, maar het nadeel is dat het stug aanvoelt. Anilineleer is met anilineverf in een vat doorgeverfd. Het is aangenaam zacht en voelt heerlijk warm. Nadeel is de gevoeligheid voor vervuiling, vlekken, maar het heeft ook de neiging om te verbleken. Ruw leer, de naam zegt het al, zijn alle leersoorten met een ruw oppervlak. Bijvoorbeeld suède, deze leersoort ontstaat na het splitten van een huid. Het heeft een mooie, fluweelachtige uitstraling. Nubuk, een stevig, aan de nerfzijde geslepen kalfs- of rundleer, heeft een stoere uitstraling en is bijzonder praktisch in onderhoud.

Voor dat u van het leerproduct kunt genieten is er wel het één en ander aan voorafgegaan. De huiden gaan eerst naar de looierij en worden met zout behandeld om deze te beschermen tegen bacteriële activiteiten of bederf. Daarna volgen er nog een aantal handelingen voor het looiproces plaats vindt. De huiden worden in roterende houten vaten gedaan die speciaal voor het looien zijn ontworpen. De looistoffen veranderen de ruwe vezels van de huid in een duurzaam product.

Leer is een materiaal die op vele manieren kan worden toegepast. Bekent zijn natuurlijk de leren zitelementen, maar er zijn ook fraaie leren panelen voor de wand of aparte leren tegels voor de vloer, voordeel is dat deze geluidsdempend zijn, ze zijn eenvoudig schoon te houden en ze geven je interieur een chique, sfeervolle uitstraling. Werkelijk geweldig!  

Onderhoudt het leer wel altijd op de juiste manier, zo weet je zeker dat je lang van je mooie leer product kunt genieten in je eigen hedendaagse interieur.  

Kijk voor meer ideeën en voorbeelden op ons Pinterest Board: Leather
  
© 2017 binnenhuisarchitect.nl
Foto: Roche Bobois