DE SERRE

We genieten weer volop van de lente!

Uit de wind, in de zon, kunnen we dan soms al even buiten zitten. Heerlijk! Met een serre heb je zo’n gevoel het hele jaar door. ’s Zomers is het een verlengstuk van de tuin en ‘s winters van het huis. De serre is het ideale overgang's gebied, waar je altijd van dichtbij kunt genieten van het buitenleven, van elke zonnestraal en ook lekker veilig van een heerlijke Hollandse regenbui. Je woont er binnen en buiten tegelijk en er is een aanzienlijke winst aan woonruimte. Waar u vroeger buiten zat, zit u nu binnen. Dat wil zeggen, tot u de deur of het dak open schuift en dan weer net zo lekker buiten zit als vroeger. Er kunnen ook andere redenen zijn om voor een serre te kiezen: vanuit architectonisch oogpunt, als wintertuin voor de planten of als investering van uw woning.

Belangrijk is de isolatie. Enkel verglaasde serres bijvoorbeeld zijn in de zomer een broeikas en ‘s winters is het zo koud dat zelfs de planten het niet naar hun zin hebben. Laat uw serre optimaal isoleren met dubbele beglazing en extra voorzieningen, zoals een goede zonwering, verwarming, vloerverwarming en ventilatie mogelijkheden. De meeste serres worden gebouwd op het zuiden, omdat u wel de zon in huis wilt, maar niet de hitte, verdienen serres waarvan het dak open kan de voorkeur. In serres met een vast dak kan klimaat beheersing nog wel eens een probleem zijn.

U kunt van de serre een aparte zitruimte maken, maar de serre kan ook worden
opgenomen in de woonkamer door de tussenmuur weg te halen en de vloer vanuit de woonkamer door te trekken. Heeft u besloten om een serre te bouwen of laten bouwen, dan is een goede oriëntatie de eerste stap. Vraag zoveel mogelijk folders en informatie aan en ga langs bij serre bouwers en fabrikanten.

De uitstraling van een serre wordt voor een groot deel bepaald door het frame. U kunt kiezen uit hout, aluminium en kunststof. Hout oogt wat minder strak en maakt een serre erg sfeervol. Nadeel is dat het wel veel onderhoud vereist. Aluminium heeft als voordeel dat de levensduur vrijwel onbeperkt is, vergt weinig onderhoud en is licht in gewicht. Ook kunststof is vrijwel onderhoudsvrij en duurzaam. Het verkleurt niet en is in allerlei kleuren leverbaar. Keuzen genoeg dus.

Heel belangrijk is natuurlijk ook de sfeer in de serre. In de serre komen huis en tuin als het ware samen. Het is dan ook een uitdaging om de serre zo in te richten, dat binnen en buiten harmonieus in elkaar overlopen. Mooie potten met bijzondere planten geven uw serre het gevoel van buiten zijn. Kies een zonwering die helemaal bij het geheel past: gordijnen, jaloezieën of rolgordijnen. Vrijwel alle vormen van binnenzonwering kunnen exact op maat gemaakt worden, ook voor allerlei afwijkende raammaten zoals extra lange, schuine of trapezium- vormige ramen.
Voordeel van de binnenzonwering is dat het de warmte tempert, de lichtinval regelt en gepaste privacy biedt. Zonwering systemen kunnen natuurlijk ook aan de buitenkant van het glas worden aangebracht. In de praktijk blijkt buitenzonwering de meest effectieve manier om de zon te weren, omdat de zonnestralen al buiten worden tegengehouden.

U kunt ook kiezen  voor een serre die los van de woning wordt geplaatst op een mooie plek in uw tuin, een luxe vervanging van een prieeltje! Kortom een serre is en blijft een geweldige ruimte waar u heerlijk ontspannen kunt zitten en kunt genieten van alles wat groeit en bloeit!
     


 
OVER WONEN GESPROKEN
Foto: TuinenBuiten
© 2017 binnenhuisarchitect.nl