SPIEGELS

Een spiegel is eigenlijk heel gewoon in ons dagelijks leven. Iedere dag kijken we er wel een paar keer in. Het meest bekende is de zilveren spiegel. Deze wordt vaak in een badkamer, slaapkamer of in een hal toegepast. Naast de zilveren spiegel zijn er ook de gekleurde decoratieve spiegels. Enkele kleur voorbeelden zijn brons, grijs en groen. Ook erg decoratief  zijn de antieke spiegels. Dit zijn bewust oud gemaakte spiegels en hebben een gevlekt oppervlak. Voor een chique effect is er de facet rand. Dit is een schuin aflopende rand van bijvoorbeeld 2 of 3 cm breed. Met een mooie lijst eromheen is zo’n spiegel een eye- catcher in uw interieur.

Een spiegel geeft een ruimtelijk effect. Een kleine woon- of slaapkamer kan met een strategisch geplaatste spiegel of spiegelwand twee keer zo groot lijken. Ook in de keuken kunt u dit effect bereiken, om bijvoorbeeld de gebruikelijke tegels boven de aanrecht te vervangen voor een spiegel. In kleine hal of badkamer zijn spiegels, zowel decoratief als functioneel. Ook hier laten ze de ruimte groter lijken en zorgen voor een luxe uitstraling. In de badkamer kunnen ze ook als doeltreffende spatwanden worden gebruikt. Gebruik hiervoor wel een hoogwaardige spiegel, een normale spiegel wordt namelijk onherroepelijk door het vocht aangetast en zal afbladeren.

Wanneer spiegels worden aangebracht op de tegenover elkaar liggende wanden ontstaan er oneindige weerspiegelingen. Dit kan goed toegepast heel bijzonder zijn. Het grappige van spiegels is dat ze een vertrek niets groter maken, maar die illusie wordt wel gewekt. We hebben het nu even niet over de ingelijste spiegel, deze is mooi als decoratief element, maar om een apart spiegeleffect te krijgen wordt er gebruik gemaakt van meest grote spiegels zonder lijstwerk er omheen. Vermijd wel hinderlijke reflecties. In het zitgedeelte van een woonkamer bijvoorbeeld mag men nooit zichzelf zien. Ook moeten deze spiegels onzichtbaar worden bevestigd. Pas op met spiegeltegels, deze kunnen een lachspiegel effect veroorzaken.

Om meer licht in een ruimte te krijgen kan men spiegelpanelen toepassen, die loodrecht op het kozijn aangebracht worden. Hierdoor kaatst het licht als het ware de ruimte in. Ook kan men een bepaalde ruimte door middel van spiegels breder, hoger en dieper doen lijken. Spiegelwanden zijn bijna overal toepasbaar. Uiteraard moet de ondergrond wel goed vlak zijn. Ook kunt u bij speciale bedrijven uitsparingen laten maken voor bijvoorbeeld lichtschakelaars of stopcontacten.

Leuke mogelijkheid is een spiegel te voorzien van een decoratie waarvan de kleuren overeen komen met de kleuren in uw interieur of een gravure met een leuke tekst. Het is ook mogelijk om van uw leukste foto een spiegel te maken! Er zijn heel veel mogelijkheden te bedenken voor een “gewone” spiegel. Kort om spiegels zijn niet meer weg te denken in het inrichten van een woning. Ze zorgen voor sfeer en ruimte in uw interieur.

Kijk voor ideeën en voorbeelden op ons Pinterest Board: Mirror Mirror
OVER WONEN GESPROKEN
© 2017 binnenhuisarchitect.nl
Foto: Binnenhuisarchitect.nl