TEXTUUR

Je zoekt met veel zorg  de juiste kleuren voor uw interieur uit. Ook de plek van de meubels is zeer bepalend. Echter de balans van verschillende texturen zijn ook van groot belang in een interieur. Maar wat is textuur precies? Textuur is een manier waarop een materiaal is bewerkt of verwerkt. Dit moet aan de oppervlakte te voelen of te zien zijn.

Verschillende texturen maken een interieur spannend en levendig. Vaak gaat het al van zelf, wanneer je een ruimte inricht. Bijvoorbeeld met een zacht tapijt, een glazen tafel, een houten kast, matte wanden en glanzend houtwerk. Zelfs in een ruimte met weinig kleur gebruik kan het er toch heel levendig uitzien. Puur door de juiste combinatie van ruw en glad, glanzend en mat, harde en zachte materialen. Stoffen lenen zich hier bijzonder goed voor. Prachtig is de combinatie van een gladde satijn met een rulle stof als bouclé, of een stoere linnen gecombineerd met een zachte fluweel. Erg gedurfd, maar fraai.

In de keuken en badkamer wordt er natuurlijk veel met gladde materialen gewerkt. Puur voor de hygiëne. Heel belangrijk om juist hier met verschillende texturen te werken. Houten kommen, rieten manden en aardewerk potten in de keuken, een stapel mooie donzige handdoeken, een schaal met natuurlijke sponzen in de badkamer, maken deze ruimtes al een stuk gezelliger. Hou je van een strak interieur? Dan begrijp je dat je deze toevoegingen juist niet moet doen!

Iedereen kan zijn interieur een verrassend textuureffect geven met slechts enkele kleine ingrepen. Kijk goed rond en bepaal of er een type textuur ontbreekt en zo ja, welke. Het toepassen van een kussen van een mooie chenille stof een mooi glas object of een houten bijzettafel is vaak al voldoende.

Om de eigenschappen van verschillende texturen beter te begrijpen is het verstandig om hiervan een lijst te maken. Bijvoorbeeld onbehandeld hout en marmer, linnen en glad leer, sisal en laminaat zijn enkele goede voorbeelden hiervan. Wanneer u een gevarieerde combinatie van verschillende texturen toepast, zul je merken dat de ruimte een zeer stijlvol uiterlijk krijgt. Bovendien verhoog je de visuele aantrekkelijkheid van een ruimte enorm. Je begrijpt dat de balans van textuur in je interieur niet voor niets is!   
OVER WONEN GESPROKEN
Foto: Binnenhuisarchitect.nl
© 2017 binnenhuisarchitect.nl