TOILE DE JOUY
OVER WONEN GESPROKEN
Je kent ze vast wel, stoffen bedrukt met prachtige landelijke taferelen van jagers en kastelen, een Chinese voorstelling of prachtige bloem- en fruitmotieven. Toile de Jouy, zoals deze bijzondere stof genoemd wordt zien we regelmatig terug in het interieur van nu. Voor gordijnen, kussens, stoelhoezen, maar ook voor lampenkappen wordt deze aparte stof regelmatig gebruikt. Er is zelfs een zit zak te koop met dit romantische dessin!

Bijzonder is het verhaal achter deze stof. Toile de Jouy wordt al vanaf de 17e eeuw  gemaakt! Tot de eerste helft van de 17e  eeuw gebruikten we in Nederland voornamelijk geweven wollen en damasten stoffen. In de tweede helft van deze 17e eeuw veranderende er van alles op textielgebied. De schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie voerden langs vele exotische gebieden. Door deze internationale handel kwam er een geheel nieuw modebeeld.

Niet alleen in textiel, maar ook in porselein, en door de invoer van nieuwe specerijen veranderde zelfs de kookkunst! De exotische stoffen vielen, bij de rijke burgers erg in de smaak. Vooral de patronen van deze nieuwe stoffen. Ze kenden natuurlijk alleen maar de geweven en damasten stoffen. De nieuwe exotische stoffen waren daar in tegen zeer kleurrijk en dat sprak erg aan. De kleurrijke stoffen kwamen onder andere uit Indie. Toiles des Indes (stoffen uit Indië). Deze stoffen werden zo populair, dat de lokale industrie van geweven textiel er sterk onder leed. Geïnspireerd door de patronen ging men in Nederland met de hand bloemmotieven schilderen. Dit is nog terug te zien in de volkskunst in Volendam.

In Jouy- en- Josas, een klein dorpje vlakbij Versailles, begon de jonge Christophe- Philippe Oberkampf  zijn eigen fabriek. Daar werd er niet met de penselen gewerkt, maar gedurende de eerste 10 jaar gebruikte hij de blokdruk techniek. Op houten blokken, waarin een voorstelling was uitgesneden, werd verf aangebracht en gestempeld op textiel. Zo ontstond “Toiles de Jouy”. In de kleuren zwart, blauw, rood en groen werden deze romantische voorstellingen op katoenen canvas gedrukt. De eerste bedrukte stof in Europa was een feit. Tien jaar later werden de houten blokken vervangen door kopergravures.

Wil je nog meer weten over de geschiedenis van deze stof? Dan kun je in Jouy-en-Josas een kijkje nemen in het Toile de Jouy museum. Combineer dit uitje met een bezoek aan Versailles. De perfecte combinatie lijkt mij. Toile de Jouy is en blijft een bijzondere stof met een opmerkelijk verhaal. Een stof uit al lang vervlogen tijden en nu weer helemaal terug van (bijna nooit) weggeweest.

Kijk voor ideeën en voorbeelden op ons Pinterest Board: Toile de Jouy
Foto: Harlequin
© 2017 binnenhuisarchitect.nl