VERLICHTING

Van oudsher is licht een van de belangrijkste bronnen van alles wat groeit en bloeit. Het is daarom niet verwonderlijk dat in veel oude culturen de zon werd aanbeden. Zonder licht kunnen wij immers niet leven. De sfeer van verlichting wordt overdag bepaald door de kracht en de stand van de zon, ‘s avonds door kunstlicht.

Kunstlicht kan in drie groepen worden verdeeld: direct, indirect en diffuus verlichting. Bij direct licht ontvangt het oog de lichtstraal rechtstreeks. Dit licht is vooral bedoeld om grotere vlakken mee te verlichten. Bureau armaturen zijn hier een goed voorbeeld van. Bij indirect licht ziet men de lichtbron niet als zodanig. Deze verlichting is dan ook een echte sfeer bepaler. Diversen armaturen kunnen worden gebruikt om in een interieur decoratieve accenten te plaatsen. Met een lamp die naar boven schijnt kunt u ruimte creëren. Bij diffuus licht wordt het licht naar alle kanten verspreid.

Om een functioneel en een decoratief verlichtingsplan te ontwerpen levert een evenwichtige combinatie van de drie groepen het beste resultaat op. De vormgeving van een armatuur is natuurlijk ook sfeerbepalend. De keuze is enorm. Kies bijvoorbeeld eens voor een  mix van modern en klassiek. Lekker gedurfd, maar de tijd dat we ons laten beperken door een stijl ligt gelukkig ver achter ons. Verlichting ter accentuering van schilderijen, kunstvoorwerpen, planten of van bepaalde meubels geeft ook een verrassend effect!

Het schakelmateriaal is nagenoeg altijd in een standaard uitvoering aangebracht. Jammer, want mooi schakelmateriaal kan juist net de finishing touch in een bepaalde ruimte zijn. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen, dus misschien het overwegen waard. Probeer voor een nog mooier resultaat een goede combinatie te bedenken met de deurkrukken. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een domotica systeem, waarmee je de techniek in de woning kunt bedienen en regelen. Hierdoor ontstaat er een comfortabele en veilige woon omgeving.  

LED verlichting maakt de laatste jaren een enorme ontwikkeling door. LED is zoals ze zeggen de verlichting van de toekomst. Het dimmen van de LED verlichting was een lange tijd een groot probleem, maar met de komst van verschillende technieken is dit probleem gelukkig opgelost. Met LED verlichting kun je spectaculaire effecten in je interieur bereiken. Bijvoorbeeld een gedeelte van de vloer uitlichten met de Led Floor Panel, de trap voorzien van een aluminium profiel met deze verlichting of een leuke grote bloempot. Er zijn zelfs dienbladen met LED! Wandarmaturen zijn er natuurlijk ook, rond of vierkant. Ze zorgen direct voor kleur in je interieur waar mee je kunt wisselen.  

Verder is verlichting uitermate geschikt om als eye-catcher te dienen. Orbital van Foscarini is een goed voorbeeld. Wanneer de lamp uit is staat er een prachtig glas object en de plafondarmaturen van Voltalina zijn stuk voor stuk sierraden voor je interieur. Niet voor niets is “Liever een bijzonder object, dan dertien uit een dozijn” momenteel de overheersende gedachte.

Kijk voor ideeën en voorbeelden op ons Pinterest Board: Bright Light
OVER WONEN GESPROKEN
Foto: Autre 2000
© 2017 binnenhuisarchitect.nl