ZOLDER

Ruimer wonen, wie wil dit niet? Meer kamers, meer ruimte is voor velen een grote wens. Een extra slaapkamer, een super gave kinderkamer, een ruime werkkamer of een gezellige logeerkamer. Vaak is de oplossing makkelijker dan u denkt. Gewoon onder uw eigen dak. Juist ja, de zolder!

Zolders hebben een speciale aantrekkingskracht. Verschillende hoeken en gaten, schuine plafonds en een gevoel van privacy, doordat je je ver boven het drukste deel van de woning bevindt. Helaas wordt de zolder vaak gebruikt als rommelzolder. Het bekende verhaal: ”koffers, zakken vol met  kleding die niet meer gedragen wordt, oude ski’s, heel veel kerstspullen en prullaria waarvan je allang het bestaan niet meer weet!” Zonde van deze mooie grote ruimte. De zolder beslaat ongeveer een kwart van de inhoud van de gemiddelde woning.

Dus wie wat wil met de rommelzolder moet aan de slag. Opruimen! Soms is het moeilijk afstand te doen van bepaalde spullen, maar uiteindelijk  gaat u voor een nieuwe ruimte. Vergeleken met het aanbouwen van een kamer is het ombouwen van de zolder een veel goedkopere manier om extra leefruimte te creëren. Bovendien hoeft u er niets van uw waardevolle tuin voor op te offeren. Met deze wetenschap wordt het opruimen van de oude spullen alleen maar makkelijker.

Toch nog spullen die echt niet weg mogen? Kies dan voor een opbergruimte op maat. Doormiddel van een serie ingebouwde kasten maakt u optimaal gebruik van de hoogte en breedte van de ruimte onder het schuine dak. De volgende stap is een professioneel  advies in winnen. In de meeste woningen is het mogelijk om een zolderkamer te realiseren, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Denk bijvoorbeeld in oudere huizen aan de sterkte van de vloer.

De trap is natuurlijk ook belangrijk. Via een vlizotrap naar de nieuwe ruimte komen is natuurlijk onlogisch en in geval van brand zelfs gevaarlijk! Een zolderkamer heeft een vaste trap nodig. Probeer echter wel een trap te kiezen die past bij de bestaande trappen in huis. Om van een zolder een leefruimte te maken is daglicht geen overbodige luxe. Het plaatsen van een dakraam is dus een must! U kunt ook kiezen voor een dakkapel. Daarmee maak je in een klap het bruikbare vloeroppervlak een flink aantal vierkante meters groter. En wat dacht u van een goede isolatie. Tja er moet wel even wat gebeuren, maar dan heeft u ook wat. Extra leefruimte erbij, heerlijk!

Kijk voor ideeën en voorbeelden op ons Pinterest Board: On te Attic

 
OVER WONEN GESPROKEN
Foto: Autre 2000
© 2017 binnenhuisarchitect.nl